ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΓΙΝΕ «ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ» - Πλούταρχος Πάστρας



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΗΜΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 - ΕΤΟΣ 1ο - ΦΥΛΛΟ 19  

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΓΙΝΕ «ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ»

Αγαπητοί αναγνώστες, τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες η Ελλάδα θρήνησε τέσσερα άξια τέκνα της. Η κάθε μία από αυτές τις σπουδαίες προσωπικότητες άφησαν πνευματικές και ηθικές παρακαταθήκες στον τομέα τους.
Πρώτα ήρθε η είδηση του θανάτου του διαπρεπούς Ληξουριώτη ιστορικού μελετητή της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και συγγραφέα, Φανούρη Κ. Βώρου. Ο Φ. Κ. Βώρος γεννήθηκε το 1932 στο Ληξούρι, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε στην Αθήνα φιλολογία και ιστορία, στο Εδιμβούργο φιλοσοφία, απ᾿ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D).
Μία ημέρα αργότερα μάθαμε για το θάνατο του προέδρου του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός», Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη. Ο Ε. Μικρογιαννάκης ήταν ιστορικός, ομότιμος καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο ΕΚΠΑ, μέλος και συνεργάτης της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες και γνωστοποιήθηκε το μεγάλο ταξίδι της μεγάλης Ελληνίδας λογοτέχνιδας της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, στη γειτονιά των αγγέλων της τέχνης του λόγου. Η Κ. Αγγελάκη-Ρουκ τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1985. Στις σελίδες μας θα διαβάσετε ένα πλούσιο αφιέρωμα γι’ αυτήν.
Τέταρτο πλήγμα ήταν ο θάνατος του ηθοποιού, Γιώργου Κοτανίδη. Ο Γ. Κοτανίδης ήταν συγγραφέας και εκδότης.
Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες αυτών των μεγάλων μορφών του πνεύματος και της τέχνης. Όλοι τους έβαλαν ένα λιθαράκι στον Παρθενώνα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και στοχασμού. Αιωνία η μνήμη τους!


Πλούταρχος Πάστρας
Εκδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια